11 juli 2022

Vittoria Slag om Norg gecanceld wegens te weinig politiecapaciteit door boerenprotesten

 

Politie Noord-Nederland heeft de organisatie van de Vittoria Slag om Norg laten weten dat er geen politiemensen beschikbaar zijn op zaterdag 16 juli, vanwege de boerenprotesten in het gehele land. Er zijn in totaal 12 politieagenten nodig van de landelijke eenheid om de renners in deze koers veilig te begeleiden, en die zijn op dit moment niet beschikbaar.

 

Na twee jaar afwezigheid zou de internationale profwielerkoers Vittoria Slag om Norg over 175 km eindelijk komende zaterdag weer verreden worden.

Organisator Enforce Sport Events is enorm teleurgesteld; “Dat na twee jaar afwezigheid door corona het evenement nu alsnog niet door kan gaan is ongelofelijk zuur. De vergunning is namelijk half april al verleend door de gemeente Noordenveld. Dan verwacht je niet dat amper een week voor het event alsnog de stekker eruit wordt getrokken”, aldus Elske Dijkstra van Enforce Sport Events. Johan Wekema vult aan: “Sinds 2018 heeft het evenement van de UCI, de Internationale Wielerunie, de 1.1 status gekregen. Dit kan consequenties hebben voor de status voor volgend jaar, maar ook voor andere eventorganisatoren die afhankelijk zijn van de inzet van politie.”

 

Ook de gemeente Noordenveld is overrompeld door het bericht. Wethouder Alex Wekema: “Ik vind het erg jammer voor zowel de organisatie als de deelnemende partijen. De organisatie heeft hier zoveel tijd en energie ingestoken en dat het nu voor het derde jaar op rij niet door kan gaan is zeer teleurstellend.”  

  

Sinds 2012

Tien jaar geleden begon de Vittoria Slag om Norg als hersenspinsel van oud-journalist Dick Heuvelman. Inmiddels is de koers van 175 km uitgegroeid tot een heuse profwedstrijd met een UCI 1.1 status. De Slag is uniek in Nederland. Naar voorbeeld van de Toscaanse Strade Bianche, wordt op de route gebruik gemaakt van gravelstroken die in Noord-Drenthe voldoende te vinden zijn. De 16 internationale ploegen die zouden starten komen uit Australië, Canada, Venezuela, Denemarken, Duitsland, België en Nederland.

 

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u contact opnemen met Elske Dijkstra van Enforce Sport Events via 06-242 70 118. Communicatieadviseur gemeente Noordenveld, Mirjan Postma via 088-050 84 33.